Quickscan asset management voor veilige en duurzame bruggen

Aanleiding

Veel beweegbare en stalen bruggen in Nederland hebben na 50 tot 100 jaar hun ontwerp- of theoretische levensduur bereikt. Dit vraagt om een gerichte aanpak, omdat het vervangen van veel bruggen tegelijk niet haalbaar is.

Oplossing

Daarom wordt een risico-gestuurde methode toegepast waarbij QuickScans de constructieve staat van bruggen in kaart brengen. Deze scans combineren archiefonderzoek, visuele inspecties en eenvoudige berekeningen. Dit gecombineerd geeft inzicht in potentiële zwakke punten. Op basis van deze resultaten kan worden bepaald of verdere herberekeningen, inspecties, monitoring en/of lastbeperkingen nodig zijn, en welke bruggen prioriteit hebben voor renovatie of vervanging. Deze risico-gestuurde aanpak draagt bij aan assetmanagement volgens ISO 55000, dat zorgt voor gestructureerd beheer en onderhoud. Dit resulteert in optimale beslissingen over levensduurverlenging of vervanging van de bruggen.

Impact

Deze aanpak versnelt het inzicht in de constructieve veiligheid van bruggen en biedt beheerders duidelijke handelingsperspectieven. Bruggen kunnen proactief worden onderhouden, wat de risico's vermindert en zorgt voor efficiënter gebruik van middelen.

Succesfactoren

Een belangrijke succesfactor is enerzijds de brede samenwerking met diverse stakeholders, zoals ingenieursbureaus, kennisinstituten en brugbeheerders. Anderzijds is het essentieel om effectief samen te werken met specialisten, adviseurs, projectteams en opdrachtgevers. Deze integrale samenwerking benut alle relevante kennis en data voor optimale besluitvorming, wat leidt tot minder druk op de omgeving doordat werkzaamheden beter gepland en gespreid kunnen worden. Hierdoor kunnen overlast en verstoringen voor de omgeving beperkt blijven.

Scroll verder voor meer projecten ↓

Benieuwd hoe wij kunnen helpen bij uw volgende project?

Informatievoorziening binnen Beheer Openbare Ruimte 

Aanleiding

Na twee jaar onduidelijkheid was er grote behoefte aan het op één lijn brengen van de visie en mening van vier directies in Beheer Openbare Ruimte (BOR), om het te omvangrijke en onvoldoende geprioriteerde beheerd portfolio op orde te krijgen.

Oplossing

NextLevel PM heeft de kwartiermaker geleverd om de informatievoorziening (IV) recht te trekken en future-proof te maken.

Impact

Informatievoorziening portfolio gestructureerd en binnen een maand in kaart gebracht, geprioriteerd en afgestemd met de diverse directies. Vervolgens zijn de uitkomsten gestructureerd in een plan en omgezet naar acties.

Succesfactoren

Essentieel voor het succes zijn de lijndirecties/business & informatievoorziening dichter bij elkaar brengen, een realistisch maar ambitieus portfolio creëren en heldere communicatie rondom verwachtingen, zowel naar de directies als uitvoerende organisatie. Hierin is het cruciaal om kennis van zowel digitalisering als civiele techniek te hebben, om alle betrokken partijen bij elkaar te kunnen brengen en weer samen te kunnen laten werken.

Scroll verder voor meer projecten ↓

Benieuwd hoe wij kunnen helpen bij uw volgende project?

Haringvlietbrug

Aanleiding

De Haringvlietbrug, gebouwd in 1965, vormt een belangrijke verbinding over het Haringvliet en maakt deel uit van de snelweg A29 tussen de Hoeksche Waard en het Hellegatsplein. De brug bestaat uit een 1000 meter lang vast deel en een 35 meter lange basculebrug. Door toenemende verkeersbelasting en intensievere gebruiksdruk bleek de vervanging of renovatie van het vaste deel van de brug sneller nodig dan verwacht. Een risicogestuurde QuickScan wees uit dat deze strategische economische brug binnen 15 jaar renovatie vereist, aanzienlijk eerder dan de oorspronkelijk verwachte levensduur van 100 jaar (ETL). Dit vroeg om onmiddellijke actie om zowel de constructieve veiligheid als de beschikbaarheid van de brug in kaart te brengen.

Oplossing

Met leiderschap in risicomanagement en procesmanagement is een gestructureerde aanpak ingezet. Gedetailleerde strategische onderzoeken, zoals herberekeningen, wetenschappelijke studies, inspecties en monitoring, leverden transparant inzicht op in de constructieve veiligheid van de brug. Door deze aanpak, ondersteund door compliance met ISO 55001 voor assetmanagement, is grip verkregen op informatiemanagement en borging van beslissingen. Deze aanpak stelde stakeholders in staat aantoonbare verbeteringen door te voeren. Specialistische expertise en verbetermanagement droegen bij aan het opstellen van een plan voor levensduurverlenging of vervanging. Het samenspel van gedetailleerd onderzoek en informatiemanagement maakt het proces aantoonbaar, traceerbaar en efficiënt.

Impact

Dankzij deze integrale aanpak is de line-of-sight verbeterd, waardoor de risico’s en benodigde acties helder in beeld zijn gebracht. Op korte termijn zijn er versterkingsmaatregelen getroffen om de levensduur van de brug met minimaal 10 jaar te verlengen en is een grootschalige verkeersbeperking voorkomen. Op lange termijn is de brug aangemeld voor volledige vernieuwing, waarmee de beschikbaarheid en veiligheid duurzaam worden geborgd.

Succesfactoren

De sleutel tot succes ligt in krachtig leiderschap en effectieve samenwerking. Door integraal samen te werken met ingenieursbureaus, kennisinstituten, brugbeheerders, specialisten en opdrachtgevers werd cruciale kennis gebundeld. Dit procesmanagement heeft geleid tot optimale besluitvorming, waarbij werkzaamheden beter gepland en gespreid konden worden. Hierdoor is niet alleen de overlast voor de omgeving beperkt gebleven, maar zijn ook de aantoonbaarheid en borging van de maatregelen versterkt. Deze casus illustreert hoe leiderschap, risicomanagement, compliance, en informatiemanagement bijdragen aan duurzame oplossingen en het veiligstellen van strategische infrastructuur.

Scroll verder voor meer projecten ↓

Benieuwd hoe wij kunnen helpen bij uw volgende project?

Slimme Risicoanalyses voor bruggen en kademuren in Amsterdam

Aanleiding

Na jarenlang achterstallig onderhoud en incidenten, zoals instortende kademuren, werd duidelijk dat Amsterdam urgente stappen moest zetten om de technische staat en constructieve veiligheid van 850 bruggen en 200 km kademuren in kaart te brengen. De situatie vereiste een gestructureerde aanpak met sterk leiderschap en duidelijk risicomanagement om escalatie te voorkomen.

Context van de organisatie

De gemeente Amsterdam beheert een complexe infrastructuur met historische en functionele waarde. De schaal en urgentie van het probleem vereisten een transformatie in het proces- en informatiemanagement, met de inzet van geavanceerde technologieën om beter grip te krijgen op de staat van de infrastructuur.

Oplossing

Onder leiding van NextLevel PM werden multidisciplinaire teams binnen het programma Bruggen & Kademuren georganiseerd om het Onderzoek Constructieve Veiligheid (OCV) uit te voeren. Hierbij speelden leiderschap en line-of-sight een centrale rol in het bepalen van prioriteiten en het waarborgen van compliance met normen zoals ISO 55001. Een innovatieve combinatie van Geografisch InformatieSysteem (GIS) en Business Intelligence (BI) platformen werd gekoppeld aan bestaande methodieken. Dit geïntegreerde proces verhoogde de nauwkeurigheid en efficiëntie van analyses en maakte real-time informatiemanagement mogelijk. Risico’s werden sneller geïdentificeerd, wat leidde tot onderbouwde beslissingen over onderhoud en renovatie.

Planning en uitvoering

Het project werd stapsgewijs gepland, met een focus op kritieke zones zoals kademuren met hoog risico. Data-analyse ondersteunde besluitvorming hielp bij de prioritering van onderhoudswerkzaamheden. Voor ca. 13 km aan kademuren en ca. 50 bruggen werd een specifiek instandhoudingsprogramma opgezet en uitgevoerd, wat resulteerde in directe verbetering van de infrastructuur.

Evaluatie van prestaties en verbetering

De aanpak werd continu geëvalueerd met prestatie-indicatoren die borging en aantoonbaarheid waarborgden. De integratie van digitale tools en samenwerking met stakeholders resulteerde in verbeteringen die zowel operationele efficiëntie als veiligheid verhoogden. Deze evaluaties leidden tot verbeterinitiatieven, zoals het bredere Programma Bruggen en Kademuren, dat de structurele aanpak van stadsinfrastructuur naar een hoger niveau tilt.

Impact

De risicomanagementstrategie en datagedreven aanpak zorgden ervoor dat risico’s snel inzichtelijk en beheersbaar werden. De verbeterde borging van onderhoudsprocessen versterkte de compliance en betrouwbaarheid van de infrastructuur, met minder hinder voor de omgeving. Daarnaast werd een stevig fundament gelegd voor toekomstige projecten, met een duidelijk zicht op langetermijn doelstellingen.

Succesfactoren

De kracht van deze aanpak lag in de samenwerking tussen civiele techniek en digitalisatie. Het leiderschap binnen het programma stimuleerde innovatie en coördinatie tussen stakeholders. De combinatie van technologieën zoals GIS en BI, met een focus op procesmanagement en verbetermanagement, maakte het mogelijk om inzichten direct om te zetten in acties op strategisch en operationeel niveau. Dit leidde tot efficiëntere uitvoering en minimaliseerde de impact op de stad en haar bewoners. Deze case toont aan hoe leiderschap, integrale planning en een datagedreven aanpak organisaties helpen complexe uitdagingen te beheersen en duurzaam op te lossen.